Координация, сплотеност, скорост – какво е общото между футбола и ERP


ERP и футбол - какво е общото?

Един отбор, в който всеки играч знае къде е неговият съотборник и разчита на него, играта се движи с шеметна скорост и всяка нова информация се анализира мигновено, за да даде тактическо предимство на отбора. Звучи ли ви познато? В случая обаче не говорим за футбол, а за бизнес.

Какво е общото между един отлично сработен футболен отбор и компания, управляваща бизнеса си с помощта на ERP система, разкрива Анастас Шопов, Мениджър бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България.

 

Коя е най-голямата полза от внедряването на ERP система ?

Едно от най-големите предимства при внедряването на ERP решение е трансформирането на фирмата от съвкупност от отдели в едно цяло. Използвайки актуалната в момента футболна тема, след внедряване на ERP фирмата става един отбор. Всички знаем, че отбора печели само тогава, когато всички футболисти играят на ниво и спазват общата тактическа дисциплина. Както отборите с най-добрите нападатели губят мачове, когато защитниците не играят добре, така и фирмите с най-добрите търговци не са успешни, когато не успеят да изпълнят навреме направените поръчки.

 

Какви са особеностите на управлението с ERP софтуер спрямо “стария” начин?

Основната разлика е в понятието управление. При “стария” начин няма обвързване на отделните роли и потребители. Всеки отчита работата си когато реши, без значение дали тя е важна за някой друг. По този начин никой не може да получи пълната информация за това какво се случва във фирмата, както и да вземе информирано решение. Все едно треньорът да разбере, че вратаря е играл зле, но чак на следващия ден, когато започне да прави анализ на вече изгубения мач. При управлението с ERP всичко се случва на момента и всеки разполага с информацията, която му е необходима, за да свърши работата по най-добрия начин. При новия подход на управление треньорът сменя вратаря още след първите слаби изяви, когато все още всичко е поправимо.

 

Кои процеси търпят най-силна оптимизация при използването на ERP?

Цялостната организация и скоростта на работа във фирмата рязко се подобряват. Все едно синхронизацията на отделните линии и скоростта, с която те си подават топката, да се повиши няколкократно. Един отбор, който е добре стикован и в който всеки играч знае къде се намира неговия съотборник и може да разчита на него при евентуална грешка, е много труден за побеждаване. Същото се получава и при фирмите след качествено внедряване на ERP система. Всеки служител знае каква е крайната цел пред фирмата, какви са неговите конкретни задачи и си дава сметка, че неговите колеги разчитат на него по същия начин, както и той на тях, по пътя към постигането на целта.

 

Какво могат да очакват малките и средно големите предприятия от внедряването на ERP система (ресурси, време за възвръщане на инвестицията)?

Първоначално всяко внедряване на ERP система води до стрес и промени, но резултатът от тези промени винаги е положителен и фирмата става по-конкурентоспособна. Фокусът отново се свежда до подобряване на организацията, повишаване на скоростта на работа и вземането на навременни решения. Важно е да се отбележи, че при внедряване на ERP активно участие имат и самите служители, които към нормалните си задължения трябва да добавят и не малко работа, свързана с внедряването. Времето за възвръщаемост на инвестицията става все по-кратко, особено ако се използва наемането на ERP като услуга. При този подход дори малките фирми могат да се възползват от най-добрите ERP решения на пазара.

 

Какво може да ни кажете за развитието на ERP системите в бъдеще?

ERP системите ще стават все по достъпни за малкия и среден бизнес, ще стават все по-лесни за употреба и ще помагат на служителите да бъдат по-продуктивни. Още през тази година новата версия на Microsoft Dynamics NAV ще бъде интегрирана с Outlook. Когато един търговец получи запитване по електронната поща, ще може автоматично да създаде оферта в ERP системата без да излиза от пощата си.

В същото време ще нараства предлагането на цялостни решения, зад които ще стои много тясна интеграция на ERP, CRM, BI, Big Data, Machine Learning и т.н. Крайният потребител няма да знае какво точно стои зад неговия екран, но то ще прави всичко, което се очаква от него. За да завършим отново с футбол, можете да си представите бъдещите бизнес решения като Дрийм тийм – селекция от най-добрите футболисти за всеки един пост, при това достъпни за всеки.

 

Ако вашия „отбор“ се нуждае от тласък, за да се превърне в истински Дрийм тийм, свържете се с нас!

Сподели, ако статията ти е харесала 🙂

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *