Честит 20-ти рожден ден на Windows 95 –Метаморфози през годините.


Не знам какви спомени изплуват във вашата главата, когато чуете годината 1995-та, но за нас това е годната, в която Майкрософт продаде 7 милиона копия на Windows 95, врамките на 5 седмици след пускането му на пазара.

На 24-ти август 1995г. Майкрософт пуска на пазар своята нова операционна система, която е абсолютно революционен продукт, в сравнение с предходните.  Бюджетът за реализиране на рекламната кампания се равнява на 250 милиона долара. За популяризирането на продукта помагат Джей Лено, Ролинг Стоунс с парчето „Start Me Up“, както и любимите „приятели“ на Америка – Дженифър Анистън и Матю Пери (последните двама, с участието си в мини Кибер сериал – Видео-наръчник за употреба на Windows 95).

Точно 20 години по-късно, добре познатата операционна система все още е един от фаворитите на потребителите.

В чест на двайсет годишнината на Windows 95 и пускането на последната версия – Windows 10, Daily News прави своеобразно кратко „Родословно дърво“ на Windows продуктите на Майкрософт, което отразява еволюцията на операционната система през годините.

Ето го и него:

1.            Windows 95

Windows 95, Microsoft

Windows 95

 

Windows 95 не е първата Windows операционна система на Майкрософт. Предхождат я версиите 1.0, 2.0 и 3.0. Въпреки това, появата на версия 95 на пазара, тотално променя „правилата на играта“… и ни „запознава“ с емблематичния Старт бутон.

 

2.            Windows NT

Windows NT

Windows NT

 

Втората потребителска версия на Windows е първата 32-битова версия на тази операционна система. Windows NT е пусната на пазара на 27-ми юли 1993 и приложението й е фокусирано изцяло върху това, да бъде стратегическа бизнес платформа.

 

3.            Windows 98

Windows 98, Microsoft

Windows 98

 

За разлика от своите предшественички, които са били единствено бизнес ориентирани, тази версия прехвърля фокуса върху тъй наречения „consumer experience“. Windows 98 e специално проектирана, така че да е лесна и удобна за употреба в дома, в офиса, дори и в обикновено интернет-кафеJ. „ Рождената и дата“ е 25-ти юни 1998г., a слоганът „Works Better, Plays Better.“

 

4.            Windows 2000

Windows 2000, Microsoft

Windows 2000

 

В основата си, Windows 2000, е леко подобрена версия на Windows NT, към която са добавени по-добра скорост и стабилност на работа, с цел да послужи на големи бизнес организации.

 

5.            Windows ME

Windows ME, Microsoft

Windows ME

 

Майкрософт пуска две различни версии през 2000г.  Първата от тях е бизнес насочената Windows NT, а втората Windows MW, която е предназначена за по-широк потребителки кръг (т.е. масова употреба). Windows ME, позната още като Millennium Edition, има няколко подобрения, свързани с приложенията за музика, изображения и видео, които и я различават и правят по-добра от предишните версии.

 

6.            Windows XP

Windows XP, Microsoft

Windows XP

 

25-ти октомври 2001 – излиза версия Windows XP, Майкрософт е на върха! Новата операционна система е с напълно променен потребителски интерфейс и дизайн, изцяло фокусирани върху лекотата на работа с продукта. Също така, има добавени няколко помощни функции, които правят навигацията в системата много по-лесно от всякога.

 

7.            Windows Vista

Windows Vista, Microsoft

Windows Vista

 

Windows Vista е първата версия на системата, която е подходяща едновременно за бизнес и за масова употреба. Версия 2006 има изключително висока степен на защита и много добър  контрол върху настройките на Потребителския акаунт, което позволява на всеки собственик да предпази компютъра си от зловреден софтуер.

8.            Windows 7

Windows 7, Microsoft

Windows 7

 

Windows 7 запазва всички полезни инструменти и функции от предходните версии, с малката разлика, че ги предоставя на потребителите с чисто нова по-добра визия. Освен това, с Windows 7 за пръв път е представена функционалността Windows Touch, която значително улеснява работата с операционната система на всички притежатели на тъчскрийн устройства. Въпреки че, версия 7 излиза на пазара през 2009, много от потребители не се решават да преминат към нея, повлияни от лошите отзиви за версия Windows 8. Това е причината и до днес някой от тях, все още да използват версия Windows 7.

9.            Windows 8

Windows 8, Microsoft

Windows 8

 

Windows 8 се появява на бял свят през октомври 2012г., представяйки един напълно променен потребителски интерфейс, който разчита почти изцяло на приложенията. Началния екран наподобява мозайка от различни плочки, а бонус е фактът, че оперативната система е приложима и към новите хибридни устройства. За съжаление, новият интерфейс не се харесва на всички потребители, поради което много от тях решават да се придържат към версия 7.

10.            Windows 10

Windows 10, Microsoft

Windows 10

 

Windows 10 е последната излязла на пазара версия, която, според създателите си, обещава да е най-добрата създавана досега. Потребителският интерфейс на версия 10 е сходен с този на Windows 8, с някой леки визуални промени. Подобренията в новата операционна система са добавеният интелигентен гласов помощник –  Cortana. Освен това версия 10 се предлага с предварително инсталиран новия браузър на Майкрософт Microsoft’s Edge.

Да видим какво следва от тук нататък?

 

Автор: Севим Рашидова

Източник: nydailynews.com

Сподели, ако статията ти е харесала 🙂


Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Една мисъл относно “Честит 20-ти рожден ден на Windows 95 –Метаморфози през годините.

  • Team VISION Admin Автор

    https://goo.gl/MMRGVQ – а, ето го и Видео-наръчник за употреба на Windows 95, с главни действащи лица Дженифър Анистън и Матю Пери 🙂