Модерният подход към BI или 7 принципа при избор на софтуер за бизнес анализи (1)


(1 част) Всеки, който управлява бизнес, знае че информацията трябва да бъде движещата сила на всяка стъпка и зад всяко решение. Правилното тълкуване на данните, с които разполага вашата компания, може да ви даде сериозно предимство пред конкурентите.

Всяка организация ежедневно трупа огромно количество информация, която крие ключа както към бързото решаване на непосредствени въпроси, така и към съставянето на дългосрочни стратегии за развитие. Модерните Business Intelligence (BI)  решения дават възможност лесно и бързо да се открият ценни тенденции и зависимости, които не се виждат на пръв поглед в суровите данни.

Неотдавнашно проучване на Economist Intelligence Unit показва, че 43% от висшите ръководители счита, че анализа на информация е „изключително важен“ за вземането на стратегически решения, а организациите, които отделят за това по-голям процент от своето време, е много по-вероятно да постигнат по-високи финансови резултати в сравнение с конкурентите си.

Традиционните Business Intelligence BI решения често не успяват да „отключат силата“, скрита във вашите данни, тъй като са сложни за използване, тромави и бавни. Поради това в играта се намесват съвременните новаторски BI системи, каквато е Tableau. Те са лесни за внедряване, поддържане и използване и светкавично могат да дадат отговор дори на най-належащите въпроси.

Всъщност при избора на BI софтуер за своята компания, трябва да имате предвид 7 основни принципа, на които да отговаря той:

  • Скорост
  • Визуализация
  • Обработка на всякакъв тип данни
  • Сътрудничество в реално време
  • Пълно управление на достъпа
  • Възможност за разрастване
  • Мобилност

 

Скорост

Динамично променящата се бизнес среда налага бързото вземане на управленски решения, а за тях е необходимо светкавично обработване и анализиране на разнородна информация.

Традиционно бизнес анализите се извършват от екипи аналитици, опериращи със специализиран софтуер, като често това е тромав и бавен процес.

Модерните BI решения дават възможност за мигновени анализи дори на големи и разнородни бази от данни, а това помага да се отговори на належащи въпроси още в момента на възникването им.

Решенията като Tableau спестяват време на всеки етап от процеса – от инсталирането на софтуера, през достъп до сложни бази данни, до създаването на интерактивни диаграми и споделянето им с цялата организация. Самото внедряване на съвременните BI решения отнема часове, за разлика от традиционните системи, чието внедряване понякога отнема месеци.

faster_BI

Съвременните BI решения са от 10 до 100 пъти по бързи от традиционните

 

Визуализация

Визуализацията чрез графики и диаграми разкрива ценна информация, скрита в суровите данни, но без подходящите инструменти, графичното онагледяване може да отнеме много време и усилия. Табличната информация трябва предварително да се анализира по редове и колони, да се изберат определени подмножества, въз основа на които да се създадат графики и диаграми.

BI решението Tableau позволява лесно и бързо създаване на визуализацииЗа сравнение Tableau помага лесно да създадете визуализация на данните си, използвайки само функция „drag and drop“. Можете да изберете точно кои данни да съпоставите и на база на графичните изображения лесно да идентифицирате аномалии, големи различия в стойностите или тенденции, без да се налага да търсите в множество електронни таблици.

Модерните BI решения също така дават възможност да сте гъвкави при анализирането на данни – да задавате и намирате отговори на повече въпроси, да сондирате данните в дълбочина докато в крайна сметка генерирате информативни графики и диаграми.

 

Решения като Tableau съчетават предимства както за IT специалистите, така и за бизнеса. На IT специалистите Tableau дава възможност за структуриране на данните, сигурност и контрол на достъпа, докато същевременно бизнесът разполага с възможност да създава необходимите анализи и визуализация, при това в точния момент. Резултатът и за двете страни е по-сигурна информационна среда, която не само поддържа целостта на данните на една организация, но и дава възможност на служителите да намерят отговор на ключови за бизнеса въпроси.

 

Очаквайте останалите ключови за съвременните BI решения фактори в нашия следващ пост по темата.

 

Източник:   www.tableau.com

Автори:
Ellie Fields – Vice President, Product Marketing
Marshall Daly – Product Marketing

Сподели, ако статията ти е харесала 🙂

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *